Thursday 10 June 2010

Βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας: Οι φανατικοί αποτελούν τώρα το πρόσωπο του Ισραήλ

Η βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας καλεί το Ισραήλ να σταματήσει τον αποκλεισμό ο οποίος έχει μετατρέψει τη Γάζα σε μία υπαίθρια φυλακή. Η βασίλισσα Ράνια, σύζυγος του βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλλα ΙΙ και ένθερμη υποστηρικτής και προασπίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε σχόλιο της που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα The Independent υποστηρίζει ότι ".. τα ανθρώπινα δικαιώματα τελούν ακόμα υπό καθεστώς πολιορκίας..." για κάθε ημέρα συνέχισης του αποκλεισμού. 

Η Ιορδανία είναι μία από τις λίγες αραβικές χώρες που αναγνωρίζουν το εβραϊκό κράτος και έχει συνάψει μαζί του συνθήκες ειρήνης. Παρόλα αυτά, η βασίλισσα Ράνια ασκεί έντονη κριτική στηνπολιτική του Ισραήλ με αποκορύφωμα την επίθεση στον Στολίσκο της Ελευθερίας όπου υπήρχαν 10.000 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας για τους αποκλεισμένους παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας. Κατακρίνει την ισραηλική επίθεση εναντίον του Στολίσκου χαρακτηρίζοντάς την ως μία "κατάφωρη καταστρατήγιση" κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων που "...δημιουργήσε αποκρουστικά συναισθήματα στη παγκόσμια κοινότητα...". 
Και συνεχίζει η βασίλισσα Ράνια λέγοντας ότι "...το πιο απογοητευτικό από όλα, είναι ο τρόπος με τον οποίο το Ισραήλ υπερασπίζεται τις πράξεις του. Απορρίπτοντας την κριτική ως μέρος ως μέρος ενός αντιισραηλινού, αντισημιτικού πολέμου προπαγάνδας, αρνείται για μια ακόμη φορά να καταλάβει πως το πρόβλημα είναι η πολιτική και όχι οι δημόσιες σχέσεις. Και από αυτή τη πολιτική μόνοι οι φανατικοί όλων των πλευρών κερδίζουν, όλοι οι υπόλοιποι βγαίνουν χαμένοι..."

Παρόλο που πραγματικά έμεινε άφωνη από τη βιαιότητα και την εξέλιξης της επίθεσης ισχυρίζεται ότι δεν εξεπλάγην γιατί  "...από τη φύση του ο φανατισμός είναι αυτο - υπηρετούμενος και αυτο - διαιωνιζόμενος και ο πρωταρχικός του στόχος είναι η επιβίωση - και αυτό είναι το πρόβλημα..."

Και τελειώνει το σχόλιο της η βασίλισσα Ράνια λέγοντας: "...χαμένος ο λαός της Γάζας αλλά χαμένος και ο λαός του Ισραήλ: οι απλοί Ισραηλινοί έχουν γίνει ξαφνικά ανεπιθύμητα πρόσωπα εκτός των συνόρων τους. Είναι πραγματικα έτοιμη η Ισραηλινή κυβέρνηση να καταδικάσει το λαό της στα σαθρά θεμέλια ενός κράτους στο οποίο κυριαρχεί ο φόβος;"

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το σχόλιο:  

No comments:

Post a Comment