Thursday 5 September 2013

5 Σεπτεμβρίου: Διεθνή Ημέρα Φιλανθρωπίας


Η φιλανθρωπία συμβάλλει στη προώθηση της κατανόησης του διαλόγου, της αλληλεγγύης και της αμοιβαιότητας μεταξύ των ανθρώπων. 

Εξακολουθεί να υπάρχει φτώχεια σε όλες τις χώρες του κόσμου, ανεξάρτητα από την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική τους κατάσταση, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Σε αναγνώριση του ρόλου της φιλανθρωπίας στην ανακούφιση της ανθρωπιστικής κρίσης και του ανθρώπινου πόνου εντός και μεταξύ των εθνών, καθώς και των προσπαθειών των φιλανθρωπικών οργανώσεων και ατόμων, συμπεριλαμβανομένων των εργασιών της Μητέρας Τερέζας, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών με το υπ' αριθμ. A/RES/67/105 ψήφισμα της, ορίζει την 5η Σεπτεμβρίου, την επέτειο του θανάτου της Μητέρας Τερέζας, ως τη Διεθνή Ημέρα Φιλανθρωπίας.

Στη σημερινή Διεθνή Ημέρα Φιλανθρωπίας, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών καλεί όλα τα κράτη μέλη και όλους τους διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς, καθώς και την κοινωνία των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των μη κυβερνητικών οργανισμών και ιδιωτών, να τιμήσουν την ημέρα με την ενθάρρυνση της φιλανθρωπίας, μεταξύ άλλων μέσω της εκπαίδευσης και την ευαισθητοποίησης του κοινού.

Ιστορικά στοιχεία

Η φιλανθρωπία, όπως οι έννοιες του εθελοντισμού και της αγαθοεργίας, παρέχει πραγματικούς κοινωνικούς δεσμούς και συμβάλλει στη δημιουργία ολοκληρωμένων και πιο ανθεκτικών κοινωνιών. Η φιλανθρωπία μπορεί να ανακουφίσει τις χειρότερες επιπτώσεις των ανθρωπιστικών κρίσεων, συμπληρώνει τις δημόσιες υπηρεσίες στον τομέα της υγείας, της εκπαίδευσης, της στέγασης και της προστασίας των παιδιών. Βοηθά στην πρόοδο του πολιτισμού, της επιστήμης, του αθλητισμού και στην προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς. Προωθεί, επίσης, τα δικαιώματα των περιθωριοποιημένων και των μη προνομιούχων και μεταδίδει το μήνυμα του ανθρωπισμού σε καταστάσεις συγκρούσεων.

Η Διεθνής Ημέρα Φιλανθρωπίας ορίστηκε με στόχο την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση των πολιτών, των ΜΚΟ, και των ενδιαφερομένων μερών σε όλο τον κόσμο για να βοηθήσουμε τους άλλους μέσα από εθελοντικές και φιλανθρωπικές δραστηριότητες.

Η ημερομηνία της 5ης Σεπτεμβρίου επελέγη προκειμένου να τιμήσουμε την επέτειο από το θάνατο της Μητέρας Τερέζας, η οποία έλαβε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1979 "για το έργο της στον αγώνα για την καταπολέμηση της φτώχειας και του φόβου, στοιχεία που επίσης αποτελούν απειλή για την ειρήνη"

Η Μητέρα Τερέζα, η διάσημη μοναχή και ιεραπόστολος, γεννήθηκε ως Agnes Gonxha Bojaxhiu το 1910. Το 1928 πήγε στην Ινδία, όπου αφοσιώθηκε στη βοήθεια των απόρων. Το 1948 έγινε Ινδή πολίτης και ίδρυσε το Τάγμα των Ιεραπόστολων της Φιλανθρωπίας στη Καλκούτα το 1950, το οποίο έγινε γνωστό για το έργο του σε σχέση με τους φτωχούς και τους ετοιμοθάνατους στη πόλη αυτή.

Για πάνω από 45 χρόνια υπηρέτησε τους φτωχούς, τους αρρώστους, τα ορφανά και τους ετοιμοθάνατους, ενώ πρόσφερε τη καθοδήγησή της στους ιεραποστόλους για τη διάδωση της φιλανθρωπίας, πρώτα στην Ινδία και στη συνέχεια σε άλλες χώρες, με τη κατασκευή ξενώνων και σπιτιών για τους φτωχούς και τους άστεγους. Το έργο της Μητέρας Τερέζας έχει αναγνωριστεί και η ίδια αποτελεί μία αναγνωρισμένη μορφή σε όλο το κόσμο και έχει λάβει μια σειρά από βραβεία και διακρίσεις, όπως το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Η Μητέρα Τερέζα πέθανε στις 5 Σεπτεμβρίου 1997,  σε ηλικία 87 ετών.


Μήνυμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Ban Ki Moon 

Η Φιλανθρωπία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προάσπιση των αξιών και στη προώθηση του έργου των Ηνωμένων Εθνών. Δωρεές σε χρόνο ή σε χρήμα, εμπλοκή εθελοντών στη δική τους κοινότητα ή στην άλλη πλευρά του κόσμου, πράξεις φροντίδας και την ευγένεια με καμία σκέψη για ανταμοιβή. Αυτές και άλλες εκφράσεις της παγκόσμιας αλληλεγγύης μας βοηθήσουν στην κοινή μας προσπάθειά να ζήσουμε μαζί σε αρμονία και να οικοδομήσουμε ένα ειρηνικό μέλλον για όλους μας. 

Χαιρετίζω αυτό το πρώτο εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Φιλανθρωπίας, που ανακηρύχθηκε πέρυσι από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και η οποία συμπίπτει με την επέτειο από το θάνατο της Μητέρας Τερέζας, της οποίας η ζωή και τα καλά έργα για τα φτωχότερα και πιο ευάλωτα μέλη της ανθρωπότητας ενέπνευσε άμιλλα σε όλο τον κόσμο.

Σε μια εποχή που έχουμε ως στόχο να επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας για την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας και να καθορίσουμε ένα τολμηρό πρόγραμμα για την περίοδο μετά το 2015 , ο ρόλος της φιλανθρωπίας μπορεί και πρέπει να ενισχυθεί.

Τα οργανα του ΟΗΕ όπως οι Εθελοντές του προγράμματος του ΟΗΕ και η UNICEF, προσφέρουν χώρους για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για να συμμετάσχουν. Κατά τον καθορισμό της Ημέρας, η Γενική Συνέλευση είπε ότι η φιλανθρωπία πρέπει να ενθαρρυνθεί μέσω της εκπαίδευσης και της ευαισθητοποίησης των πολιτών. Πρωτοβουλίες όπως το πρόγραμμα ASPIRE των Ηνωμένων Εθνών/Δράση από τους φοιτητές για την προώθηση της καινοτομίας και της μεταρρύθμισης μέσω της εκπαίδευσης - έχουν ενθαρρύνει νέους άνδρες και γυναίκες να αναλάβουν την ευθύνη να διασφαλίσουν ότι οι λιγότερο τυχεροί συνομήλικοί τους έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε στο σχολείο. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις του ΟΗΕ βασίζονται σε φιλανθρωπικές δωρεές από το κοινό, καθώς και στη γενναιοδωρία των κυβερνήσεων έτσι ώστε να συνεχίσουν τις εργασίες διάσωσης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, ενόπλων συγκρούσεων και άλλων καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. 

Σε αυτή τη νέα Διεθνή Ημέρα, καλώ όλους τους ανθρώπους, όλων των ηλικιών, να ενεργούν για τη προώθηση του πνεύματος φιλανθρωπίας που και αν βρίσκονται. 

No comments:

Post a Comment