Tuesday 24 September 2013

Το νόημα της ειρήνης είναι σήμερα πιο επιτακτικό όσο ποτέ

Ζούμε σε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί ο εγωισμός, η δίψα για την εξουσία και οι συγκρούσεις. Η ειρήνη αποτελεί ένα παγκόσμιο όνειρο που όλοι ελπίζουμε να επιτύχουμε μια μέρα. Διάφοροι φορείς σε όλο το κόσμο προωθούν, ο καθένας με το δικό του τρόπο και τη δική του ιδεολογία, πιθανές λύσεις και τρόπους για να φέρουμε το κόσμο πιο κοντά στην αποκατάσταση της ειρήνης, τόσο μεταξύ των εθνών όσο και μεταξύ των ανθρώπων.

Αποτελεί επιτακτική ανάγκη η υποστήριξη ενός ειρηνικού κόσμου για τη νέα γενιά και η συμβολή όλων μας στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των νέων ανθρώπων και στο χτίσιμο ενός ειρηνικού κόσμου ο οποίος να ξεχειλίζει από φιλία, αγάπη, σεβασμό και αλληλοκατανόηση. 

Ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών έχει αφιερώσει το έργο του στον αγώνα για την επίτευξη της Παγκόσμιας Ειρήνης και γι αυτό το λόγο καθιέρωσε την 21η Σεπτεμβρίου ως τη Διεθνή Ημέρα της Ειρήνης με σκοπό να εμφυσήσει σε όλο το κόσμο τα ιδανικά της ειρήνης και να βοηθήσει στην εξάπλωση των ιδεωδών της ειρήνης μεταξύ όλων των εθνών και των ανθρώπων. 

Το φετινό θέμα της Διεθνούς Ημέρας Ειρήνης εδράζεται στην Εκπαίδευση για την Ειρήνη. Πιστεύω ότι η εκπαίδευση είναι το κλειδί για ένα λαμπρό μέλλον και μπορεί να ανοίξει πολλές πόρτες για τους νέους. Μέσω της εκπαίδευσης, οι έννοιες της της αλληλεγγύης, του αμοιβαίου σεβασμού και της ανοχής μπορούν να είναι κεντημένες στις καρδιές της νεολαίας και με αυτές τις ιδιότητες, το έδαφος για τη καλλιέργεια της ειρήνης μπορεί να γίνει πιο πρόσφορο. 

Η ενστάλαξη της ειρήνης θα πρέπει να ξεκινήσει από μικρή ηλικία. Πιστεύω ότι μέσα από τα παιδιά η ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί. Ας θυμηθούμε τα λόγια του Albert Einstein  ο οποίος έλεγε ότι "θα πρέπει να αρχίσουμε να εμβολιάσουμε τα παιδιά μας κατά του μιλιταρισμού και αυτό θα επιτύχουμε μόνο μέσα από την εκπαίδευση τους στην ειρήνη ... Θα ήθελα να διδαχθούν την ειρήνη και όχι το πόλεμο, την αγάπη και όχι το μίσος."

Πιστεύω ότι είναι απαραίτητο να συμπεριληφθεί η εκπαίδευση στην ειρήνη στο επιστημονικό, ακαδημαϊκό-πρόγραμμα σπουδών. Οι γονείς καλούνται να δημιουργήσουν μια καλή ατμόσφαιρα όπου τα παιδιά μπορούν να αισθάνονται σαφώς και να μάθουν την αξία της ανοχής και των αμοιβαίων απόψεων όχι μόνο προς την οικογένεια αλλά και προς τη κοινωνία. Οι γονείς θα πρέπει επίσης να αποτελούν πρότυπα για τα παιδιά τους με την αποδοχή και την άσκηση μιας κουλτούρας ειρήνης στην καθημερινή τους ζωή.

Θα ήθελα προσωπικά να ενθαρρύνω τους νέους ανθρώπους να συμβάλλουν στη δημιουργία παραδειγμάτων για τους συνανθρώπους τους για το πώς να εφαρμόσουν σωστά τις αξίες της ανοχής και του αμοιβαίου σεβασμού για τη εγκαθίδρυση της ειρήνης στο κόσμο. Πιστεύω ότι ένα μόνο χαμόγελο είναι αρκετό να κάνει μία ημέρα φωτεινότερη. Φανταστείτε τι μπορεί να κάνει για το κόσμο μας ο σεβασμός, η ανοχή και η πίστη στην ειρήνη!


No comments:

Post a Comment